karmen.jpg

Mlada ekonomistica na čelu je obiteljske tvrtke Tangar d.o.o., proiyvođača sirovina za sladoled i slastice. Obitelj iz Kaštela prva se u Hrvatskoj prihvatila takve proizvodnje.

Tvrtka je osnovana iz nužde jer je Ljiljana Tangar, Karmenina majka, nakon 17 godina u državnoj tvrtki INA-Vinil dobila otkaz i 1991. otvorila svoju slastičarnicu. Od tada je u firmi angažirana cijela obitelj.


"Još kao djeca smo i sestra i ja radile u slastičarnicama koje su bile početak poslovanja. Potom smo se razvili u trgovačko poduzeće s desetak zaposlenih, a od 2004. i u proizvodno poduzeće s oko 40 zaposlenih", priča Karmen. Skromna 34-godišnja poslovna žena kaže kako svoj poslovni put ne bi nazvala karijerom, već jednostavno- životom.
Prije dvije godine preuzela je radno mjesto predsjednika Uprave poduzeća i nije joj bio problem snaći se u poslu. Izazov je bio snaći se u krizi. Danas je izazov još veći, požalila se Karmen, jer kriza ne prestaje: "Kako smo dio prehrambenog sektora, i to dijela koji je sezonski i kojeg se potrošači lakše odriču: sladoled i slastice, u poslovanju jako osjetimo pad potrošnje. Još veći problem su nenaplaćena potraživanja. Nemamo način kako ih naplatiti jer zakonom to još nije uređeno. To se sada pokušava riješiti Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodli on dolazi jako kasno i nije dovoljno dobar. Kako se nositi sa svim tim, to je najveći dio mog posla."
Njihovi se klijenti nalaze većinom u HoReCa kanalu, ali među njima ima i veleprodaja pića i većih trgovačkih kuća.


Imaju četiri distributivna centra u Hrvatskoj: Kaštela, gdje je i uprava, proivodnja, skladište; Rijeka, Zagreb i Slavonski Brod. Sada imaju tridesetak zaposlenih, a tijekom ljeta brojka se penje i do 50.


Za uspješan biznis, smatra Karmen, važna je odlučnost, dobra vizija za budućnost, dobra informiranost. "Sve se brzo mijenja, stoga treba konstantno učiti i pratiti novosti u branši. Obilazimo sajmove gdje pronalazimo novitete i prenosimo ih ovamo. Želimo biti prvi na tržištu. U Hrvatskoj imamo pretežno stranu, talijansku konkurenciju. Nije se s njima lako boriti. Naši uvjeti nabave su lošiji, tržište je manje. Ipak, mi se dobro nosimo s konkurencijom, ali proboj na inozemno tržište puno je teži. No, ni to možda nije daleko. Razvili smo liniju sirupa za koktele na koje smo jako ponosni i za koje upravo dogovaramo plasman u arapskim zemljama", objašnjava situaciju u branši.
Projekt pokretanja proizvodnje 2004. godine financirali su kreditom subvencioniranim od županije i Ministarstva gospodarstva. Inače se uglavnom financiraju iz vlastite dobiti. Strucčnu pomoć oko pokretanja proizvodnje potražili su u inozemstvu, uglavnom u Italiji. Razvili su cijeli asortiman proizvoda za zanatski tip sladoleda: osnove za pripremu mliječnog i voćnog sladoleda, za pripremu soft sladoleda, paste za sladolede, dekorativnje preljeve, čokoladne napitke, hladne frape napitke. Nude i kompletno opremanje slastičarnica kvalitetnom i povoljnom opremom.


Tridesetčetverogodišnja ekonomistica diplomirala je 2001. u Zagrebu. Iako poduzetnički posao zahtjeva puno energije i neograničeno radno vrijeme, uspjela je pomiriti profesionalni i privatni život. Udana je i majka troje djece, s četvrtim na putu. "Trudim se da moj radni dan ne traje dulje od 8 ili 9 sati jer tako nađem vremena i za ostale životne radosti, ponajviše obitelj. Ono što me u svemu motivira je čvrsta vjera u bolje sutra za sve koji rade i od rada žeče živjeti", optimistična je Karmen.

TANGAR d.o.o.

Since 1991., the Tangar Company has been offering "everything for ice cream", including raw materials and finished products, as well as all necessary equipment for artisanal ice cream production. Our wide range of ice cream products include bases and flavouring pastes for artisanal ice cream, decorative toppings, and decorations. We also offer bakery products (including pancake mixes, fritule and mousse mixes) and beverages (granita, hot chocolate and frappe mixes).

We strive to ensure the continuity of product quality through constant communication with customers. Improving the quality of both the products and services and the overall business of the company is a constant task of the management and every employee of TANGAR d.o.o.

 

CONTACT

Tel: +385-21-246-800

Fax: +385-21-246-809

Email: info@tangar.hr

LOCATION

CONTACT

Don't miss out on any of our promotions and sales!

© 2019 by Tangar d.o.o. Web services by No BS Design and Marketing.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube