top of page

ŠTO JE SLADOLED?

Sladoled je djelomično ili potpuno zamrznuta slastica napravljena prvenstveno od mliječnih proizvoda (mlijeko, punomasno ili obrano mlijeko u prahu, vrhnje, maslac), biljnih masnoća, ugljikohidrata (saharoza, dekstroza, glukoza, fruktoza, glukozni sirup) te emulgatora i stabilizatora. U sladoled se dodaju voće, kakao, arome ili neki drugi dodaci sa svrhom dobivanja odgovarajuće vrste, tj. okusa sladoleda.





Stručno definirano, sladoled je emulzija i pjena. Pošto se u sladoledu nalaze mliječne ili biljne masnoće one predstavljaju uljnu fazu koja je uz pomoć emulgatora emulgirana u većinskoj vodenoj fazi pa je stoga sladoled emulzija- npr. ulje u vodi. Prilikom zamrzavanja sladoledne smjese, u sladoled se upuhuje zrak koji povećava volumen sladoleda za 30 do 50 % pa je sladoled i pjenasta struktura. Upuhani zrak pridonosi stvaranju bolje konzistencije, te smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumacije.


Sladoledi se na tržištu nalaze u brojnim oblicima, okusima i pakiranjima. Vrsta sladoleda mora biti navedena u deklaraciji. Razlikuju se: mliječni sladoled koji mora imati minimalno 2,5% mliječne masti, krem sladoled koji sadrži najmanje 8% mliječne masti, sladoled koji uz mliječnu mast sadrži i biljne masnoće i to ne manje od 2,5 %, smrznuti voćni desert koji mora sadržavati minimalno 5% voća ili određene količine voća, smrznuti aromatizirani desert koji umjesto voća ima aromu voća.


Sladoled se može podijeliti i prema načinu proizvodnje pa se sladoled koji je namjenjen slastičarnama naziva zanatski sladoled dok se sladoled koji proizvode sladoledarske industrije tipa Ledo ili Iglo naziva industrijski sladoled.




Sladoledi se stavljaja u promet u zamrznutom stanju, pri -15 °C, i kao takav može se čuvati najmanje godinu dana.

 

Kvaliteta, okus i tekstura sladoleda ovisi o samo nekolicini sastojaka, pa je zato iznimno važno pažljivo ih izabrati. Kontaktirajte TANGAR d.o.o. za sve upite o proizvodima za pripremu sladoleda.


Tel: +385-21-246-800

Email: info@tangar.hr

bottom of page