lizite bez straha.jpg

Kada se živa popne iznad brojke 30, jedini spas od žege je skok u more i gutljaj hladne vode, ali i oduvijek je u tu skupinu “spasitelja” spadao i – sladoled. No, zajedno s visokim temperaturama trebalo bi biti i oprezniji, jer su sladoledi skloniji kvarenju.
U zaštiti zdravlja ljudi prva linija obrane su sanitarni inspektori, zajedno s dr. Jadrankom Matok Bosančić, višom sanitarnom inspektoricom, obišli smo slastičarnice u Kaštelima, otišli smo im u iznenadni posjet.

 

Prvi na listi bio je objekt brze prehrane “Pazar” u Kaštel Sućurcu u vlasništvu mlade obitelji Dobrić. Neobični su to mladi ljudi, on je Žarko, magistar ekonomije, kojeg samo ispit dijeli od doktorata, ona je Ivana, također magistrica ekonomije...


- Ostali smo bez posla, a imamo dvoje malene djece, morali smo nešto smisliti. I sada uživamo, radimo s ljudima, bavimo se slasticama, pripovijeda nam Žarko Dobrić, dok sanitarni tehničar Roko Peračić uzima brisove s hvataljke za sladoled.
- Hvataljka za sladoled mora biti stalno u protočnoj vodi, pojašnjava nam inspektorica Matok Bosančić, stoga – obratite pažnju ako vam prodavač sladoleda hvataljku drži u – čaši.
Iznenadni sanitarni posjet objektima radi se po planu i programu, ali i po procjeni inspektora, ako, naravno, nije došlo do prijave, tada se na teren izlazi odmah. Prva stvar koja se pokazuje inspektoru od vlasnika objekta su sanitarne knjižice zaposlenika, odmah nakon toga i papiri o deratizaciji, dezinsekciji i dezinfekciji. Zatim inspektor obilazi prostor i provjerava ima li kanta za otpad - poklopac, jesu li svi uređaji održavani i čisti, je li temperaturni režim pod kojim se drži hrana u redu...
Dok tehničar Roko uzima brisove s hvataljke za hranu, s čaša, s noževa, inspektorica provjerava ima li Žarko oko struka pregaču.
- Žene bi trebale imati i mrežicu ili maramu, ako im je kosa duža - kazuje nam inspektorica.
Sve prolazi u redu, nakon što tehničar uzima nasumično uzorke sladoleda, nalazi će biti gotovi za nekoliko dana, ovako “na oko” sve izgleda u savršenom redu.
Iduća nam je postaja tvrtka “Tangar”, oni proizvode sladoled i sirovine za sladoled - koji se distribuira na području cijele Dalmacije, ali i šire.
Prima nas mlada direktorica Karmen Čavala, od koje doznajemo da su njezini roditelji osnovali tvrtku prije dvadeset godina, kako osim tvornice imaju i tri kuće sladoleda u gradu pod Marjanom, nazvane redom po kćerima: Karmen, Ivona i Antonija.

 

Kuće sladoleda u Splitu

 

Nije se direktorica prepala iznenadne kontrole, jer, kako sama kaže, imaju svoj vlastiti sustav kontrole higijene. Tako doznajemo za HASAP tim, koji u Tangaru vodi inženjer Miro Mrčela.
- HASAP je sustav samokontrole, koji su subjekti u poslovima s hranom dužni poštovati kako ne bi došlo do ugroze zdravlja ljudi, pojašnjava nam inspektorica Bosančić. Proizvodnja sladoleda i sirovina za sladoled tražila je da se odredi plan kritičnih točaka u procesu proizvodnje i distribucije, tu je kontrola posebna, a odgovornost za “ne-daj-Bože-zla” počiva na – proizvođaču.
Do sada “Tangar” nije imao nikakvih problema.
- U sladoledima više nema jaja, kazuje nam inspektorica, tako se i broj pojave salmonele znatno smanjio. Sve što ide u sastav sladoleda je u prahu, pa je pojednostavljen i sustav skladištenja. I voda koja se koristi u proizvodnji se certificira, proizvodnja, uglavnom, na visokoj razini. Koliko se nama učinilo – sve je bilo u redu.

TANGAR d.o.o.

Since 1991., the Tangar Company has been offering "everything for ice cream", including raw materials and finished products, as well as all necessary equipment for artisanal ice cream production. Our wide range of ice cream products include bases and flavouring pastes for artisanal ice cream, decorative toppings, and decorations. We also offer bakery products (including pancake mixes, fritule and mousse mixes) and beverages (granita, hot chocolate and frappe mixes).

We strive to ensure the continuity of product quality through constant communication with customers. Improving the quality of both the products and services and the overall business of the company is a constant task of the management and every employee of TANGAR d.o.o.

 

CONTACT

Tel: +385-21-246-800

Fax: +385-21-246-809

Email: info@tangar.hr

LOCATION

CONTACT

Don't miss out on any of our promotions and sales!

© 2019 by Tangar d.o.o. Web services by No BS Design and Marketing.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube