lizite bez straha.jpg

Kada se živa popne iznad brojke 30, jedini spas od žege je skok u more i gutljaj hladne vode, ali i oduvijek je u tu skupinu “spasitelja” spadao i – sladoled. No, zajedno s visokim temperaturama trebalo bi biti i oprezniji, jer su sladoledi skloniji kvarenju.
U zaštiti zdravlja ljudi prva linija obrane su sanitarni inspektori, zajedno s dr. Jadrankom Matok Bosančić, višom sanitarnom inspektoricom, obišli smo slastičarnice u Kaštelima, otišli smo im u iznenadni posjet.

 

Prvi na listi bio je objekt brze prehrane “Pazar” u Kaštel Sućurcu u vlasništvu mlade obitelji Dobrić. Neobični su to mladi ljudi, on je Žarko, magistar ekonomije, kojeg samo ispit dijeli od doktorata, ona je Ivana, također magistrica ekonomije...


- Ostali smo bez posla, a imamo dvoje malene djece, morali smo nešto smisliti. I sada uživamo, radimo s ljudima, bavimo se slasticama, pripovijeda nam Žarko Dobrić, dok sanitarni tehničar Roko Peračić uzima brisove s hvataljke za sladoled.
- Hvataljka za sladoled mora biti stalno u protočnoj vodi, pojašnjava nam inspektorica Matok Bosančić, stoga – obratite pažnju ako vam prodavač sladoleda hvataljku drži u – čaši.
Iznenadni sanitarni posjet objektima radi se po planu i programu, ali i po procjeni inspektora, ako, naravno, nije došlo do prijave, tada se na teren izlazi odmah. Prva stvar koja se pokazuje inspektoru od vlasnika objekta su sanitarne knjižice zaposlenika, odmah nakon toga i papiri o deratizaciji, dezinsekciji i dezinfekciji. Zatim inspektor obilazi prostor i provjerava ima li kanta za otpad - poklopac, jesu li svi uređaji održavani i čisti, je li temperaturni režim pod kojim se drži hrana u redu...
Dok tehničar Roko uzima brisove s hvataljke za hranu, s čaša, s noževa, inspektorica provjerava ima li Žarko oko struka pregaču.
- Žene bi trebale imati i mrežicu ili maramu, ako im je kosa duža - kazuje nam inspektorica.
Sve prolazi u redu, nakon što tehničar uzima nasumično uzorke sladoleda, nalazi će biti gotovi za nekoliko dana, ovako “na oko” sve izgleda u savršenom redu.
Iduća nam je postaja tvrtka “Tangar”, oni proizvode sladoled i sirovine za sladoled - koji se distribuira na području cijele Dalmacije, ali i šire.
Prima nas mlada direktorica Karmen Čavala, od koje doznajemo da su njezini roditelji osnovali tvrtku prije dvadeset godina, kako osim tvornice imaju i tri kuće sladoleda u gradu pod Marjanom, nazvane redom po kćerima: Karmen, Ivona i Antonija.

 

Kuće sladoleda u Splitu

 

Nije se direktorica prepala iznenadne kontrole, jer, kako sama kaže, imaju svoj vlastiti sustav kontrole higijene. Tako doznajemo za HASAP tim, koji u Tangaru vodi inženjer Miro Mrčela.
- HASAP je sustav samokontrole, koji su subjekti u poslovima s hranom dužni poštovati kako ne bi došlo do ugroze zdravlja ljudi, pojašnjava nam inspektorica Bosančić. Proizvodnja sladoleda i sirovina za sladoled tražila je da se odredi plan kritičnih točaka u procesu proizvodnje i distribucije, tu je kontrola posebna, a odgovornost za “ne-daj-Bože-zla” počiva na – proizvođaču.
Do sada “Tangar” nije imao nikakvih problema.
- U sladoledima više nema jaja, kazuje nam inspektorica, tako se i broj pojave salmonele znatno smanjio. Sve što ide u sastav sladoleda je u prahu, pa je pojednostavljen i sustav skladištenja. I voda koja se koristi u proizvodnji se certificira, proizvodnja, uglavnom, na visokoj razini. Koliko se nama učinilo – sve je bilo u redu.

TANGAR d.o.o.

Firma Tangar već 28 godina nudi "sve za sladoled", uključujući sirovine i gotove proizvode, te strojeve i pomagala za ugostiteljstvo i trgovačke lance. Naš širok asortiman proizvoda za sladoled uključuje baze i paste za zanatski tip sladoleda, preljeve, topinge i dekoracije. Također nudimo proizvode za pekarstvo (uključujući smjese za palačinke, fritule i mousse) i napitke (smjese za granitu, vruću čokoladu i frappe).

Stalnost kvalitete proizvoda nastojimo osigurati kroz stalnu komunikaciju s kupcima uz zadovoljenje zakonskih i ugovornih obveza, nabavu visokokvalitetnih sirovina.

 

Poboljšavanje kvalitete, kako proizvoda i usluga tako i cjelokupnog poslovanja tvrtke, stalni je zadatak uprave i svakog zaposlenika tvrtke TANGAR d.o.o.

KONTAKT

Tel: +385-21-246-800

Fax: +385-21-246-809

Email: info@tangar.hr

LOKACIJA

PROMOCIJE

Ne propustite promotivne cijene i sniženja!

© 2019 by Tangar d.o.o. Web services by No BS Design and Marketing.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube