Search

Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH organizatori su ovogodišnjeg nastupa hrvatskih izlagača na međunarodnom sajmu prehrambene industrije SIAL 2010, jednom od vodećih svjetskih prehrambenih sajmova koji će se održati u Parizu od 17. do 21. listopada, najavili su danas iz HGK.

Na izložbenom prostoru površine 50 četvornih metara smještenom u Paviljonu 1 svojim će se proizvodima predstaviti tvrtke: Tangar d.o.o., Kaštel Sućurac – proizvodnja i trgovina sirovina za sladoled i slastice i Arbacommerce d.o.o., Zadar – proizvodnja morskih delicija.

Hrvatska gospodarska komora predstavit će proizvode hrvatskih tvrtki nositelja znakova “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”. Prema najavama, sajam će posjetiti i drugi predstavnici hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda.


Kada se živa popne iznad brojke 30, jedini spas od žege je skok u more i gutljaj hladne vode, ali i oduvijek je u tu skupinu “spasitelja” spadao i – sladoled. No, zajedno s visokim temperaturama trebalo bi biti i oprezniji, jer su sladoledi skloniji kvarenju. U zaštiti zdravlja ljudi prva linija obrane su sanitarni inspektori, zajedno s dr. Jadrankom Matok Bosančić, višom sanitarnom inspektoricom, obišli smo slastičarnice u Kaštelima, otišli smo im u iznenadni posjet.

Prvi na listi bio je objekt brze prehrane “Pazar” u Kaštel Sućurcu u vlasništvu mlade obitelji Dobrić. Neobični su to mladi ljudi, on je Žarko, magistar ekonomije, kojeg samo ispit dijeli od doktorata, ona je Ivana, također magistrica ekonomije...

- Ostali smo bez posla, a imamo dvoje malene djece, morali smo nešto smisliti. I sada uživamo, radimo s ljudima, bavimo se slasticama, pripovijeda nam Žarko Dobrić, dok sanitarni tehničar Roko Peračić uzima brisove s hvataljke za sladoled. - Hvataljka za sladoled mora biti stalno u protočnoj vodi, pojašnjava nam inspektorica Matok Bosančić, stoga – obratite pažnju ako vam prodavač sladoleda hvataljku drži u – čaši. Iznenadni sanitarni posjet objektima radi se po planu i programu, ali i po procjeni inspektora, ako, naravno, nije došlo do prijave, tada se na teren izlazi odmah. Prva stvar koja se pokazuje inspektoru od vlasnika objekta su sanitarne knjižice zaposlenika, odmah nakon toga i papiri o deratizaciji, dezinsekciji i dezinfekciji. Zatim inspektor obilazi prostor i provjerava ima li kanta za otpad - poklopac, jesu li svi uređaji održavani i čisti, je li temperaturni režim pod kojim se drži hrana u redu... Dok tehničar Roko uzima brisove s hvataljke za hranu, s čaša, s noževa, inspektorica provjerava ima li Žarko oko struka pregaču. - Žene bi trebale imati i mrežicu ili maramu, ako im je kosa duža - kazuje nam inspektorica. Sve prolazi u redu, nakon što tehničar uzima nasumično uzorke sladoleda, nalazi će biti gotovi za nekoliko dana, ovako “na oko” sve izgleda u savršenom redu. Iduća nam je postaja tvrtka “Tangar”, oni proizvode sladoled i sirovine za sladoled - koji se distribuira na području cijele Dalmacije, ali i šire. Prima nas mlada direktorica Karmen Čavala, od koje doznajemo da su njezini roditelji osnovali tvrtku prije dvadeset godina, kako osim tvornice imaju i tri kuće sladoleda u gradu pod Marjanom, nazvane redom po kćerima: Karmen, Ivona i Antonija.

Kuće sladoleda u Splitu

Nije se direktorica prepala iznenadne kontrole, jer, kako sama kaže, imaju svoj vlastiti sustav kontrole higijene. Tako doznajemo za HASAP tim, koji u Tangaru vodi inženjer Miro Mrčela.

- HASAP je sustav samokontrole, koji su subjekti u poslovima s hranom dužni poštovati kako ne bi došlo do ugroze zdravlja ljudi, pojašnjava nam inspektorica Bosančić. Proizvodnja sladoleda i sirovina za sladoled tražila je da se odredi plan kritičnih točaka u procesu proizvodnje i distribucije, tu je kontrola posebna, a odgovornost za “ne-daj-Bože-zla” počiva na – proizvođaču. Do sada “Tangar” nije imao nikakvih problema. - U sladoledima više nema jaja, kazuje nam inspektorica, tako se i broj pojave salmonele znatno smanjio. Sve što ide u sastav sladoleda je u prahu, pa je pojednostavljen i sustav skladištenja. I voda koja se koristi u proizvodnji se certificira, proizvodnja, uglavnom, na visokoj razini. Koliko se nama učinilo – sve je bilo u redu.

Jučer (subota) u popodnevnim satima na prepunom Brcu u Kaštel Kambelovacu, u organizaciji novoosnovane Udruge od boba, održana je 2. Fešta od Boba. Ukupno 33 jela od boba spremale su kaštelanske udruge, družine, a i pokoji pojedinac. Stručni ocjenjivački sud ili žiri u sastavu Antun Nišević predsjednik, Nikola Tomić, Živko Skračić, Ana Kušeta, Mirko  Gugić imali su pune ruke(čitaj usta) posla.




Prvu nagradu osvojila je Udruga MK Sjene za "Bob sa janjetinom, blitvom i ovčjim sirom". Druga nagrada je pripala Udruzi Kaštelanski crljenak za jelo "Bob i manistra na brujet". Za jelo "Bobna salata sa hobotnicom i maslinama", treću nagradu dobila je Udruga Bliblijski vrt.

Dodijeljene ne su i tri posebne nagrade za inovaciju, kreativnost i tradiciju. Nagrada za najinovativnije jelo pripala je udruzi Večeri dalmatinske pisme za "Tortu od suvoga boba sa sirom". Najkreativnije jelo bila je "Zelena rolada od boba" koju je pripravila Udruga Kaštelanka. Nagradu za tradiciju dobila je obitelj Tadin za "Bob sa artičokima".

Za "Sladoled od boba", jelo van konkurencije, posebno priznanje dobila je tvrtka Tangar čijoj je predstavnici uručena torta od boba.

Recepte za sva ovogodišnja jela od boba te jela koja su se pripravljala prošle godine, na prvoj Fešti od boba, organizator će sakupiti te izdati knjigu recepata.

POPIS JELA I UČESNIKA NA FEŠTI OD BOBA


1. Bob sa lazanjama na čunčuk - Kaštelanski crljenak 2. Bob s kukuruzom u čiliju - Kaštelanski crljenak 3. Bob i manistra na brujet od gofa - Kaštelanski crljenak 4. Bob s arčičokima - obitelj Tadin 5. Bob s telećim tripicama i pršutom - Dubravka Delić Bagulova 6. Bob i janjeće tripice - Bratovština Sv. Jurja K. Stari 7. Bob i arčičoki s plodovima mora - Planinarska udruga Ante Bedalov 8. Bob na salatu s hobotnicom s maslinama - Udruga Biblijski vrt 9. Bob na brujet sa filetima ribe - Veslački klub Kaštela 10. Pašteta od boba s kruhom od boba garnirano s pršutom i sl.inćunom - Udruga Biblijski vrt 11. Bob na čušpajz s makarunima - Krnjevalska udruga Polantana 12. Lešo bob s mozarelom i sl.inčunom - Udruga Kaštelanke 13. Bob, biži i arčičoki - Udruga kaštelanke 14. Polpete od boba u bešamelom od boba - Udruga Kaštelanke 15. Zelena rolada od boba - Udruga Kaštelanke 16. Bob šubiote s pancetom - Matela K. Sučurac 17. Bob s kuncem - Matela K. Sučurac 18. Bob s janjećim tripicama - Matela K. Sučurac 19. Bob s lazanjama ala Mirjana - Udruga Karlo Wojtila 20. Bob, biži i arčičoki - Udruga Karlo Wojtila 21. Bob s manistrom i špaletom - Orlovo gnijezdo 22. Bob s janjetinom, blitvom i ovčjim sirom - Moto klub Sjene 23. Kruh sa sirom i bobom - Moto klub sjene 24. Bob i sipa - Moto klub Sjene 25. Bob s bakalarom na brujet na bijelo - obitelj Berket 26. Pašteta od boba i bakalara - obitelj Berket 27. Bob s telećim repom - Družina velike teće 28. Bob na tingulet - Udruga Bob 29. Torta slana, od suhog i zelenog boba i sipe - M.K.Sjene 30. Bob s telećim tripicama - M.K.Fibra Split 31. Bob s njokima i fazanom - Udruga A.Zaninović 32. Torta s bobom - Udruga Biblijski vrt 33. Sladoled od boba stratičela i čokolada - Tangar d.o.o. K. Gomilica 34. Sladoled od boba - Tangar d.o.o. K. Gomilica 35. Bob sa junećim tripicama - Udruga Bob - Vrtići Kaštela

TANGAR d.o.o.

Firma Tangar već 28 godina nudi "sve za sladoled", uključujući sirovine i gotove proizvode, te strojeve i pomagala za ugostiteljstvo i trgovačke lance. Naš širok asortiman proizvoda za sladoled uključuje baze i paste za zanatski tip sladoleda, preljeve, topinge i dekoracije. Također nudimo proizvode za pekarstvo (uključujući smjese za palačinke, fritule i mousse) i napitke (smjese za granitu, vruću čokoladu i frappe).

Stalnost kvalitete proizvoda nastojimo osigurati kroz stalnu komunikaciju s kupcima uz zadovoljenje zakonskih i ugovornih obveza, nabavu visokokvalitetnih sirovina.

 

Poboljšavanje kvalitete, kako proizvoda i usluga tako i cjelokupnog poslovanja tvrtke, stalni je zadatak uprave i svakog zaposlenika tvrtke TANGAR d.o.o.

KONTAKT

Tel: +385-21-246-800

Fax: +385-21-246-809

Email: info@tangar.hr

LOKACIJA

PROMOCIJE

Ne propustite promotivne cijene i sniženja!

© 2019 by Tangar d.o.o. Web services by No BS Design and Marketing.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube